(Tierra del Fuego), eilandengroep aan de zuidpunt van Zuid-Amerika, door de Straat Magelhaes van het vasteland gescheiden, 39684 km2, 91300 inw. Staatkundig is Vuurland verdeeld in een oostelijk, Argentijns deel (Territorium Tierra del Fuego, Ushuaia, 20912 km2, 84000inw.; hoofdstad Ushuaia) en een westelijk, Chileens deel (dep.
Tierra del Fuego, 18772 km2, 7300 inw.; hoofdstad: Porvenir). Het zuiden van de archipel heeft vele kleine eilanden.Het zuiden van de eilandengroep wordt ingenomen door tot de Andes behorende bergketens (hoogte op Vuurland tot 2000 m); het zuidelijkste punt, Kaap Hoorn, is de kam van een verdronken berg. Het noorden van Vuurland is vlak en behoort tot het Patagonisch plateau. De westen zuidkust zijn fjordenrijk; gletsjers reiken tot in zee. De oostkust is laag en zandig.Vuurland ligt in de zone van de westenwinden. Wintertemperatuur is nooit lager dan -14 °C, zomertemperatuur kan oplopen tot 25 °C. Het heeft een wisselvallig, guur klimaat met krachtige stormen en veel mistvorming. De sneeuwgrens ligt op 700 m boven zeeniveau. In het nationaal park leven bevers; aan de kust komen zeeleeuwen voor.
De autochtone bevolking (de Yaghanen Ona-Indianen) is praktisch uitgestorven. Op de grassteppen van Vuurland is veeteelt mogelijk (schapen, runderen). Sinds 1976 staan er booreilanden in de Straat Magelhaes. Grote reserves van aardgas en aardolie komen hier voor. Aan de kust staan raffinaderijen en petrochemische industrieën. Rio Grande is een vrijhaven; er zijn diepvriesinstallaties.
Het verzorgingscentrum voor het Argentijnse deel is Ushuaia. Porvenir (Chili) is een haven voor vis, vee en aardolie. Puerto Williams op Navarino is een marinehaven van Chili; landingsbaan. Vuurland is sterk aangewezen op scheepvaart en luchtvaart.