o., droogproces, waarbij het produkt wordt gedroogd door het in bevroren toestand onder verlaagde druk te brengen, waardoor het bevroren water sublimeert en de waterdamp kan worden afgezogen.
Vriesdrogen wordt vooral toegepast bij de conservering van produkten die bij temperatuurverhoging veranderingen zouden ondergaan. Ook de oorspronkelijke structuur wordt bij het vriesdrogen behouden (het produkt verschrompelt niet). Het neemt daardoor bij opweken goed water op en kan snel toebereid worden. Doordat bij dit proces geen ziektekiemen worden gedood en het produkt door een groot inwendig oppervlak zeer gevoelig is voor oxidatie, dient bij voorkeur vacuüm verpakt te worden. Vriesdrogen duurt relatief lang en is daardoor kostbaar. Het wordt daarom slechts toegepast bij duurdere produkten, b.v. koffie, eigeel, champignons.
Het vriesdrogen wordt op vrij grote schaal toegepast bij de conservering van o.a. moedermelk, bloedplasma en de bereiding van geneesmiddelen. Ook maakt men bij de bestudering van biologische weefsels gebruik van vriesdrogen, omdat de oorspronkelijke structuur niet wordt beschadigd.