Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Vlagprotocol

betekenis & definitie

o. (-len), samenvatting van alles wat te maken heeft met het gebruiken van vlaggen, vaandels, banieren enz. bij min of meer officiële, dan wel formele gebeurtenissen of gelegenheden.

Voor een groot gedeelte is vlagprotocol gebaseerd op ongeschreven traditie. Met betrekking tot het gebruik van de nationale vlag hebben sommige landen (o.a. de VS) officiële, soms zelfs bij de wet vastgelegde voorschriften; andere landen conformeren zich in het vlaggebruik aan regelingen voor marine of koopvaardij.

Een aantal regels voor goed vlagprotocol kan aldus worden geformuleerd. Iedere staatsburger heeft het recht de nationale vlag van zijn land op waardige wijze te gebruiken. Het gebruiken van de nationale vlag van een ander land is onjuist (in vele gevallen verboden); de enige uitzondering hierop vormt aan boord van zeeschepen het hijsen van de vlag van het land waarvan men een haven zal aanlopen (bestemmingsvlag), bij wijze van beleefdheid. De te gebruiken vlag dient altijd in onberispelijke staat te zijn; gescheurde, gerafelde of vervuilde vlaggen dienen op onopvallende wijze te worden verbrand, tenzij zorgvuldig herstel mogelijk is. Een nationale vlag dient altijd zinvol te worden gebruikt (uitsteken, hijsen, meedragen); als versieringsobject, tafelbedekking enz. mag een vlag niet gebezigd worden. Een vlag wordt alleen gehesen of uitgestoken in de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang.

Uitzonderingen hierop zijn de vlaggen die van oorlogsbodems op open zee zijn gevierd; elk afzonderlijk na zonsondergang door een schijnwerper worden aangestraald; gehesen zijn bij gebouwen van ambassades en consulaten. Bij wijze van rouwbetoon wordt de nationale vlag halfstok gehesen op de dag van overlijden en op de dag van de uitvaart (de vlag mag alleen aan de broekzijde bevestigd zijn). Bij wijze van beleefdheid neemt iedere burger, in een vreemd land verblijvend, de aldaar geldende gebruiken in acht met de eigen nationale vlag (b.v. op een nationale feestdag van het gastland).

Schepen, ter zee elkaar ontmoetend met een nationale vlag gehesen, groeten elkaar door gelijktijdig de vlaggen te halver hoogte neer te halen en vervolgens weer vol voor te hijsen (groeten).

< >