Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Vinvissen

betekenis & definitie

m. (mv.), Balaenopteridae, een familie van zeezoogdieren, behorend tot de onderorde baleinwalvissen, 6 soorten omvattend.

De vinvissen zijn gekenmerkt door het bezit van een driehoekige rugvin en overlangse plooien op de keel. Tot deze familie behoren de dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata), de noordse vinvis (B. borealis), de gewone vinvis (B. physalus), de blauwe vinvis (B. musculus), Bryde’s vinvis (B. brydei) en de bultrug (Megaptera novaeangliae). De vinvissen zijn de grootst bekende dieren uit de geschiedenis van de aarde (maximale lengten meer dan 30 m, gewicht meer dan 130 ton). De grootste soort is de blauwe vinvis, daarna volgt de gewone vinvis (tot 25 m), terwijl de dwergvinvis met een lengte van 8–10 m de kleinste van de familie is. Vinvissen zijn snelle zwemmers, die zeer diep kunnen duiken. Sommige soorten vertonen duidelijke trekbewegingen; paring en geboorte vinden in warme zeeën plaats. De draagtijd van de beide grootste soorten beloopt ca. 11 maanden.

Vinvissen leven van planktonisch voedsel, o.a. krill, dat door de baleinplaten gezeefd in de maag terecht komt (baleinwalvissen). Het voedsel hoeft niet altijd klein van stuk te zijn, maar kan ook uit vis (scholende vis als haring, kabeljauw, makreel) en soms zelfs grotere dieren als pinguïns bestaan. Vinvissen behoren tot de belangrijkste slachtoffers van de walvisindustrie, die duidelijk roofbouw pleegt, waardoor deze dieren ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd. De meeste soorten zijn wijd verspreid en worden van tijd tot tijd op de Noordzeekust geworpen; zo is de gewone vinvis enige tientallen malen aan het Ned. en Belg. strand voorgekomen (de andere soorten zeldzaam of niet). walvisachtigen.

< >