[Vert Mont, groene berg], staat in de VS, één der New England-staten, begrensd door Canada, New Hampshire, Massachusetts en New York, 24 020 km2 (waarvan 3 % water), 476000 inw. Hoofdstad: Montpelier.
FYSISCHE GESTELDHEID
In de bergachtige staat domineert het noord-zuidlopende Appalachendeel Green Mountains, met Mount Mansfield (1340 m) als hoogste punt van Vermont. In het granietrijke oosten liggen de White Mountains (200 dagen sneeuw per jaar), in het zuidwesten de Taconic Hills. Aan het noordwesten van het Champlainmeer (1269 km2) gaat de Champlainvlakte over in de Red Sandrock Hills. De rivieren wateren af op de Connecticut, de Hudson en de Sint-Laurens;zij zijn vrijwel onbevaarbaar en leveren veel hydro-elektriciteit. Het kille landklimaat met korte warme zomers en lange strenge sneeuwrijke winters heeft ruim 80 cm regen per jaar. Bos bedekt ca. 60 % van de staat, veelal naaldwoud. Bosrecreatie (Green Mountains National Forest), bergtochten langs de Long Trails naar Mount Mansfield, hengelsport, jacht, wintersport maken Vermont toeristisch aantrekkelijk.
BEVOLKING
Vermont is met 32,2 % stedelijke bevolking de minst urbane staat in de VS; veel agrariërs trekken naar andere staten. Grootste steden zijn Burlington, Barre, Montpelier en Bennington. Voor het hoger onderwijs is de staatsuniversiteit te Burlington de grootste instelling. ECONOMIE. Het voornaamste bestaansmiddel is industrie met machinerieën, gereedschappen, voedingsmiddelen, papier, drukkerijen en uitgeverijen, steen, aardewerk, glas, hout, meubelen en elektronika. In het agrarisch bedrijf verminderde het aantal boerderijen van 26000 (1945) tot 6870; gemiddelde grootte 111 ha.
Melkveeteelt overweegt. Door ongunstige bodem en klimaat en hoge produktiekosten dient de landbouw vrijwel alleen de zelfverzorging met hooi, aardappelen, haver, appels. Een belangrijk bijprodukt is maple syrup (afgetapt sap van de suikeresdoorns). Vermont levert het meeste marmer der VS (verwerkingscentrum Barre) en het meeste asbest (Hyde Park-gebied), verder graniet, talk en kalksteen.
GESCHIEDENIS
Na het advies van de kolonisator S.de Champlain (1609) ontstonden er Franse forten (17e eeuw) en was er Engelse kolonisatie in de 18e eeuw. Na 1763 (Engeland verdreef Frankrijk) betwistten New York en New Hampshire elkaar het gebied. In 1777 verklaarde het gebied zich onafhankelijk van New York en New Hampshire als Vert Mont; in 1791 als Vermont toegetreden tot de VS.