(ook: Santorino), Grieks eiland in de Egeïsche Zee, 69 km2, 16.000 inw. Het eiland vormt met Therasia en Aspronisi de resten van de rand van een krater, na explosie van een vulkaan.
Door de uitbarsting in 1500 v.C. werd Thera met steden van de Minoïsche beschaving onder een dikke laag as en puimsteen bedolven. De bevolking leeft grotendeels van wijn- en ooftbouw (tomaten). Thera levert tras en bouwsteen.GESCHIEDENIS De afgraving van tras (tefra of santorino-aarde) ten behoeve van de aanleg van het Suezkanaal (1859–69) bracht resten van gebouwen en keramiek van Minoïsch type aan het licht. Opgravingen sinds 1967 bij Akrotirai, op de zuidelijke punt van het eiland, onder leiding van de Griekse archeoloog S.Marinatos, hebben belangrijke vondsten opgeleverd, waaruit blijkt dat zich in de 16e eeuw v.C. op Thera een bloeiende nederzetting bevond, die veel gemeen had met contemporaine Minoïsche nederzettingen op Kreta. De aan het licht gebrachte voorwerpen zijn deels importstukken, vervaardigd op Kreta, deels lokale produkten, die een sterke Minoïsche invloed verraden. Deze vondsten werden onder de beschermende laag vulkanisch materiaal uitzonderlijk goed geconserveerd: gebouwen van soms drie verdiepingen hoog bleven staan; wandschilderingen zijn vrijwel compleet bewaard gebleven; allerlei huisraad van vergankelijk materiaal (hout) werd op Thera intact aangetroffen.
LITT. S.Marinatos, Excavations at Thera (1968 vlg.); D.L.Page, The Santorini volcano and the destruction of Minoan Crete (1970).