Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Teheran (tehran)

betekenis & definitie

hoofdstad van Iran, tevens hoofdstad van de gelijknamige prov. (35000 km2, 5 mln. inw.), op de hoogvlakte van Iran, 1150 m boven zeeniveau, 3,4 mln. inw. Regeringszetel.

Industrie: metallurgie (koper), automontage, textiel, petrochemische produkten, glas, leder, hout, voedingsmiddelen. In de 20e eeuw breidde de stad zich snel uit, zij het uiterst onplanmatig, zodat het stadsbeeld een vreemde mengeling is van oude oosterse, 19een 20e-eeuwse Europese en moderne Amerikaanse stijlen. De watervoorziening is zorgelijk, de elektriciteitsvoorziening wordt verzorgd door de aanvoer van olie en gas uit Qom en Ahvaz. Centrum van de stad is een uitgestrekt, rechthoekig plein (Maidan-i-Sipeh), geflankeerd door regeringsgebouwen. Ten zuiden daarvan ligt de citadel met de oude keizerlijke paleizen, bazars en karavanserais. In het noorden het villadorp Sjimra, in het noordwesten het nieuwe keizerlijk paleis.

Te Teheran bevinden zich het museum voor archeologie, etnologie en kunst, de universiteit van Iran (1935) en diverse andere hogescholen. Luchthaven (Mehrabad). GESCHIEDENIS

Teheran wordt in 9e-eeuwse bronnen genoemd als een dorp. Later ontwikkelde het zich tot een marktplaats en provinciehoofdstad. Sedert 1786 is het hoofdstad van Perzië (Iran).

< >