m./o., verzamelnaam voor donkerbruine of zwarte, kleverige, halfvloeibare stoffen, als residu van droge destillatie verkregen uit turf, bruinkool, steenkool, hout of ander koolstofrijk organisch materiaal.
De samenstelling van teer kan zeer uiteenlopen en hangt in eerste instantie af van de aard van het natuurprodukt waaruit de teer werd bereid en van de duur van de thermische behandeling, van de temperatuur ervan en van de aard en vorm van de verhittingsapparatuur. Teer bevat een zeer groot aantal chemische verbindingen. Steenkoolteer is te onderscheiden in:
1. smeulteer, teer die ontstaat als de ontledende thermische behandeling beneden 700 °C blijft.
2. hoge-temperatuurteer, zoals cokesoventeer en gasfabrieksteer, ontstaat bij ontledingstemperaturen tussen 900-1300 °C.
Steenkoolteren zijn viskeuze donkerbruine tot zwarte vloeistoffen: het gehalte aan fenolen en naftaleen bepaalt hun geur. Steenkoolsmeulteer bevat naast geringe hoeveelheden aromatische koolwaterstoffen, vooral fenolen, hydro-aromatische koolwaterstoffen, paraffinen en olefinen, die bij hoge temperatuur instabiel worden en derhalve bij de ontledingstemperatuur bij de bereiding van hoge-temperatuurteer een verandering ondergaan in stabiele verbindingen door kraken, dehydrogeneren, cycliseren, aromatiseren. Bruinkoolteer heeft de kwaliteit van een smeulteer, ook als de temperatuur bij de bereiding tot 900 °C zou stijgen. Hij wordt verwerkt tot lamppetroleum, vaste paraffine (voor kaarsen), door hydrogenering ook tot dieselbrandstof en ook tot marinestookolie met vrij hoog creosootgehalte. Uit de fenolen bereidt men kunstharsen en insekticiden. Houtteer is een zeer goed houtconserverend middel; de geproduceerde hoeveelheid ervan is echter zo gering, dat hij slecht van lokale betekenis is.
Hetzelfde geldt voor turfteer. Nadelhoutteer dient voor het teren van schepen, hout, en touw. De zware olie uit beukehoutteer bevat fenolen, zoals guajacol en creosoot, die uitgangsprodukt zijn voor geneesmiddelen. Schalieteer ontstaat bij de ontleding van het in olieschalies aanwezige kerogeen. Hij kan rijk zijn aan paraffine (Mantsjoerije), of aan creosoot (Estland). Beenderteer, een produkt met zeer onaangename geur, ontstaat bij de verhitting van ontvette beenderen.
Opbrengst 1,5-2 kg/per 100 kg beenderen. De destillatie van beenderteer levert dippelsolie, gebruikt voor het denatureren van ethanol.