Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Tasmanië (tasmania)

betekenis & definitie

Australische staat, eiland aan de zuidkust, gescheiden van het vasteland door de Bass Strait, 68.331 km2, 413.810 inw. Hoofdstad: Hobart.

Tot de staat Tasmanië behoren o.a. ook de bewoonde eilanden King, Flinder en Bruny.

FYSISCHE GESTELDHEID

Tasmanië bestaat uit een centraal plateau, graniet en basalt, dat naar het zuiden helt tot 610 m boven zeeniveau. Mount Ossa (1617 m) is de hoogste top. Naar het zuidoosten ligt het rivierensysteem van de Derwent. De kusten zijn sterk geleed.

Op het centrale plateau liggen enkele grote meren. Het plateau wordt door een slenk (het dal van de Tamar; Midlands) gescheiden van een bergachtig gebied in het noordoosten. Rivieren zijn kort en niet bevaarbaar, maar wel te gebruiken voor hydro-elektriciteit.Klimaat. Het gematigd maritiem klimaat staat onder invloed van de westenwinden. Het reliëf bepaalt de variabele neerslag van west naar oost (2500-500 mm). De januari-isotherm van 15°C loopt over het eiland; de jaarlijkse temperatuurschommelingen zijn slechts 5°C.

De westzijde kent bossen en venen, de oostzijde savannen, eucalyptuswouden. De boomgrens ligt op 1200 m boven zeeniveau.

BEVOLKING

Van de bevolking woont 40% in Hobart, de grootste concentratie in het zuiden. Grote plaatsen in het noorden zijn Launceston en Devonport. De bevolking is overwegend van Engelse afkomst, hetgeen ook in de taal (Engels) en godsdienst (38% anglicaans, 18% rooms-katholiek, 9% methodist en 3,6% presbyteriaan) tot uiting komt.

ECONOMIE

Landbouw, veeteelt. De vruchtbare gronden liggen nabij de noordwesten oostkust, langs de rivierdalen van de Midlands en van het zuidoostplateau. Van de landoppervlakte is 33% in gebruik als landbouwen veeteeltgrond. De veeteelt (vleesproduktie) neemt een steeds grotere plaats in.

< >