Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Tapioca

betekenis & definitie

m., het uit de knop van cassave (manihot esculenta) gewonnen meel of de daaruit bereide produkten.

Soms duidt men met tapioca alleen de eetbare produkten aan die door gedeeltelijke verstijfseling uit het meel worden gemaakt en toepassing vinden in de huishouding (als bindmiddel) en de voedingsmiddelenindustrie (pudding, saus, babyvoeding enz.). Tapioca wordt veel gebruikt in mengvoeders; vooral als energiebron; het eiwitgehalte is erg klein (zw 70,7; EW 1,03; VRE 1,8%). Het tapiocameel wordt vooral in de papierindustrie gebruikt, maar ook voor het appreteren van weefsels en als grondstof voor plakmiddelen en stijfsel. Door het rollen van vochtig meel worden volgens een Chinese bereidingsmethode korrels gevormd; deze drogen tot parels. Tapiocavlokken worden verkregen door de koek die ontstaat na het verhitten van vochtig meel, te breken en de stukjes door zeven op grootte te sorteren. Verreweg de meeste tapioca wordt geleverd door Thailand, cassave.

< >