(stripte, heeft gestript),
1. tabaksblaren van de hoofdnerf ontdoen;
2. (iets) tussen duim en wijsvinger doorhalen: vlas —;
3. zich ontkleden;
4. (van vis) schoonmaken, door de buik van de vis overlangs open te snijden en de ingewanden te verwijderen;
5. (aardolie-industrie) het verwijderen van de laagst kokende bestanddelen van een koolwaterstofdestillaat om daarvan het beginkookpunt te verhogen;
6. een bestanddeel uit een mengsel verwijderen;
7. (fotografie) het losmaken van de beeldbevattende emulsielaag van de oorspronkelijke, tijdelijke drager (e).(e) Het strippen wordt mogelijk gemaakt door een striplaagje, aangebracht tussen drager en emulsielaag (film), dat een zeer goede hechting vertoont ten opzichte van de emulsielaag en een slechte hechting ten opzichte van de drager. Na het strippen kan die film op eender welke drager, papier of film gekleefd worden, b.v. voor het maken van fotomontages.