Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 16-06-2020

spek, vet

betekenis & definitie

o., laag vast vet tussen huid en vlees bij sommige dieren (e): het — van de rug van varkens geldt als het beste; stof waaruit deze laag bestaat: een stuk, een zij —; (spr.) met — vangt men muizen, door veel te geven kan men ieder naar zijn hand zetten; dat is geen spekje voor je bekje, dat is niet voor jou bestemd, (ook) dat is te duur voor jou; met — schieten, liegen, opsnijden; iets zo zat zijn als gespogen (uitgebraakt) —; voor — en bonen meedoen, niet echt meedoen, niet meetellen; (coll.) varkens: er was veel — aan de markt.

(e) Het spek van varkens is afkomstig van zowel de rug als van de buik. Rugspek is dikker dan buikspek en wordt nog wel geconsumeerd. Buikspek wordt veel in vleeswaren verwerkt of als doorregen lappen verkocht. Vers spek heeft geen bewerking ondergaan, pekelspek is gezouten en daardoor lang houdbaar. Het fijnste spek wordt door roken geconserveerd. Vrij veel spek wordt uit Nederland geëxporteerd en een deel wordt gebruikt om er het vet uit te winnen.

< >