v./m. (mv.), Panorpidae, een insektenfamilie, behorend tot de orde Mecoptera (soms wordt de gehele orde als schorpioenvliegen betiteld; de meest bekende schorpioenvliegen behoren tot de Panorpidae).
Schorpioenvliegen zijn middelgrote insekten met een snavelvormig verlengde kop. Het voedsel bestaat uit dode of gewonde insekten, maar ook uit nectar en andere plantesappen. De vertering is voor een deel uitwendig: het dier scheidt speeksel af in het prooidier en de opgeloste weefsels worden opgezogen. Bij de paring biedt het mannetje speeksel aan. Hij scheidt een druppeltje af en dit verstart op de ondergrond, het wijfje komt hierop af en de paring kan plaatsvinden. De mannetjes hebben een uitsteeksel aan het achterlijf, waardoor zij lijken op schorpioenen.
Dit dient niet om te steken, maar speelt een rol bij de paring. Het wijfje zet 25–75 aan elkaar klevende eieren af. De larven leven in de grond. Afhankelijk van het jaargetijde overwintert de pop, of komt het volwassen insekt na 10–15 dagen te voorschijn. De bekendste soort in de Benelux is Panorpa communis.