v. (-en),
1. herstel van toegebrachte schade: schadevergoeding geven, vragen, eisen, aanbieden, toekennen; een actie tot schadevergoeding; recht op schadevergoeding;
2. het bedrag dat vergoed wordt.
De voornaamste gronden, waarop van een ander vergoeding van geleden schade kan worden gevorderd zijn onrechtmatige daad, wanprestatie of althans niet voldoende zorg bij de nakoming van verbintenissen, en verzekering. De schadevergoeding (de wet spreekt veelal van vergoeding van kosten, schaden en interesten), die de schuldeiser in geval van wanprestatie van de zijde van de schuldenaar kan vorderen, bestaat in het algemeen uit het geleden verlies en de gederfde winst. De schuldenaar behoeft slechts te vergoeden de schade die men voorzien heeft of heeft kunnen voorzien ten tijde van het aangaan der verbintenis, tenzij het aan zijn arglist te wijten is dat de verbintenis niet is nagekomen. Zelfs in het laatste geval moet de vergoeding alleen datgene bevatten wat een onmiddellijk en dadelijk gevolg is van het niet nakomen van de verbintenis. De schuldenaar behoeft geen schade te vergoeden die gevolg is van overmacht. Partijen kunnen van tevoren bij wijze van strafbeding het bedrag van de eventuele te betalen schadevergoeding vaststellen.
De rechter kan ook bij vonnis reeds een bedrag fixeren voor eventueel toekomstig te lijden schade. Voorzover een vonnis inhoudt een veroordeling tot iets anders dan de betaling van een bepaalde geldsom, kan worden bepaald dat indien, zolang of zo dikwijls de veroordeelde aan die veroordeling niet voldoet, door hem zal zijn verbeurd een bij het vonnis vast te stellen geldsom, dwangsom genaamd. Wordt aan die veroordeling niet voldaan, dat is de wederpartij van de veroordeelde bevoegd het vonnis voor het verbeurde bedrag van de dwangsom ten uitvoer te leggen zonder eerst een nieuwe titel in rechte te hebben verkregen. Bij verbintenissen die alleen betrekking hebben op de betaling van een zekere geldsom, bestaat de schadevergoeding wegens vertraging in de uitvoering verschuldigd alleen uit de bij de wet bepaalde interesten. In Nederland is de schadevergoeding geregeld in de artt. 1280, 1286, 1743, 1776, 1781, 1856 BW, 611 WBv en 89 WSv; in België in de artt. 1149-1155 BW. aansprakelijkheid, boetebeding, onteigening, oorlogsschade, overmacht.