[Sokaris, Egyptische dodengod], Egyptisch dorp, dat zijn naam gegeven heeft aan een deel van de necropool van het oude Merafis. Sakkara ligt nabij de westelijke Nijloever, ca. 18 km ten zuiden van Giza en is een van de rijkste grafvelden van Egypte, waar zich volgens vele onderzoekers reeds koningsgraven uit de eerste dynastie (sinds ca.3100 v.C.) bevinden.
In 1954 werden in het graf van koning Ka (eind le dynastie) te Sakkara de resten van twee houten beelden gevonden. De Egyptische kunst stond in deze vroege periode al op een hoog peil, wat blijkt uit de kleine plastieken in ivoor (o.a. een koningsbeeldje uit Abydos, le dynastie) en steen, uit de sieraden en het ivoorsnijwerk. In die tijd werd ook het mooiste stenen vaatwerk uit de gehele Egyptische geschiedenis gemaakt.Aan het begin van het Oude Rijk (Egypte, GESCHIEDENIS) bouwde de architect Imhotep voor koning Zoser (3e dynastie) het grafcomplex te Sakkara, het eerste monumentale bouwwerk in steen uitgevoerd. Het complex bestaat uit een 60 m hoge piramide in zes trappen, omgeven door een aantal gebouwen (piramide). Ook andere koningen uit de 3e-6e dynastie (ca.2700 v.C.-2200 v.C.) hebben er hun piramiden. De talrijke mastaba’s zijn beroemd door hun reliëfs, die een inzicht geven in het dagelijks leven van de Egyptenaren uit die tijd (Ti, Ptahhotep, Mereroeka e.a.). In 1850 ontdekte A.Mariette het Serapeum, de begraafplaats van de heilige stieren van Memfis. Uit Sakkara zijn ook talrijke Griekse papyri afkomstig.
Uit de 5e eeuw n.C. dateert de ruïne van het Koptische klooster van de H. Jeremias, die van 1907-09 werd onderzocht. In de jaren zestig werd te Sakkara het graf van Imhotep opgegraven. In een doolhof van onderaardse gangen werden in 1971 duizenden mummies van ibissen ontdekt. Tevens vond men een groot aantal graven van rijke burgers met in totaal ca. 2000 mummies.
LITT. W.B.Emery, Great tombs of the first dynasty (3 dln. 1949—58); J.-P.Lauer, Saqqara (Du. vert. 1977).