Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Saint-gobain-pont-a-mousson, compagnie de

betekenis & definitie

Frans industrieel concern met een grote verscheidenheid van produkten, vooral gericht op de bouwnijverheid, gevestigd te Parijs. Het concern kwam in 1970 tot stand bij de fusie van Compagnie de Saint-Gobain en Fonderies de Pont-d-Mousson.

Compagnie de Saint-Gobain, opgericht in 1665 op initiatief van Colbert, produceerde oorspronkelijk alleen glas, maar spreidde haar activiteiten geleidelijk en werd een van de belangrijkste internationale industriële concerns met meer dan 200 dochterondernemingen over de gehele wereld. Op het gebied van glas en glasprodukten was het de grootste Europese producent en de derde ter wereld. Daarnaast hield Saint-Gobain zich bezig met de produktie van chemicaliën (o.a. Péchiney-Saint-Gobain, in samenwerking met Rhöne-Poulenc en Péchiney-UK), petrochemie en olieraffinaderij (samenwerking met Shell in o.a. Produits Chimiques et Raffineries de Berre), isolerende produkten, kunstmest, kernenergie, papier en karton.

Compagnie de Fonderies de Pont-a-Mousson, een concern met meer dan 160 dochterondernemingen over de gehele wereld, hield zich in haar gieterijen vooral bezig met de produktie van ijzer en staal en was de grootste producent van waterbuizen; andere produkten waren plastic waterbuizen en asbestcement; verder hield de onderneming zich bezig met het ontwerpen en installeren van gemeentelijke waterleidingbedrijven, verwarmingsbedrijven, verwarmingsinstallaties, constructie van gebouwen en woningen.

De netto geconsolideerde omzet van de Groep bedroeg in 1978 FF34,2 mrd., waarvan o.a. in Frankrijk 50 % (waarvan 11 % export), BRD 18 % en de VS 12 %. De omzet van de belangrijkste produktendivisies was: 17 % vlak-glassoorten voor bouwen automobielindustrie (inclusief isolerende en geluidwerende vensterglassoorten) en 17 % glasvezels. Het concern levert o.a. kant-en-klaarwoningen met alle installaties daarin (Balency). Tot de deelnemingen behoren in de Benelux-landen o.a. Glaceries de Saint-Roch en de Glasfabriek Sas van Gent. Aantal werknemers 158 000.

Aantal uitstaande aandelen 28 mln., beurswaarde ultimo juli 1979, FF3,3 mrd., zichtbaar eigen vermogen FF8,1 mrd., totaal werkzaam vermogen FF 19,9 mrd. Van het aandelenkapitaal is een belangrijk percentage in handen van de Compagnie Financière de Suez en kleinere percentages van de Westdeutsche Landesbank Girozentrale, Société Lyonnaise des Eaux et de PÉclairage en de familie Desjonquères.

< >