m., zetmeel bereid uit diverse soorten palmen, m.n. die van het geslacht Metroxylon.
Sagopalmen komen voor van Malakka tot in de West-Pacific; uitgestrekte bossen vindt men op Maluku en Nieuw-Guinea. Sagopalmen worden hier en daar aangeplant, maar exploitatie van in het wild groeiende palmen is hoofdzaak. De belangrijkste soorten zijn Metroxylon sagu, met ongestekelde bladscheden, en de wat kleinere M. rumphii, met gestekelde bladscheden. Het zijn palmen met geveerde bladeren, die in moerassen groeien en door uitstoeling groepen van tot 15 m hoog en 60 cm dikke stammen vormen. Beide soorten vormen na 9— 15 jaar uit de eindknop een 2-3 m lange bloeitros en sterven dan af. Het blad wordt gebruikt als dakbedekking (atap) en voor het vlechten van matten; de hoofdnerven dienen voor het bouwen van hutten omdat zij niet door termieten worden aangetast.
Het voornaamste produkt is echter het zetmeel, waarmee het weefsel in het inwendige van de stam tussen de vaatbundels gevuld is. De stam wordt gekapt juist vóór de vorming van de bloeiwijze. Meestal worden stukken stam overlangs gespleten waarna men er het merg met houten kloppers uithaalt. Het merg wordt dan met water gekneed. Na uitzeven van de vaatbundels laat men het zetmeel bezinken. Het vochtige zetmeel wordt op verschillende manieren voor consumptie gereed gemaakt; o.a. wordt het licht geroosterd tot zgn. sagobroodjes.
In machinale bedrijven op Sumatra en Malakka worden de stukken stam eerst ontdaan van de harde buitenlaag en daarna geschild. Het vochtige zetmeel wordt er veelal verwerkt tot doorschijnende bolletjes (parels) door het in een doek heen en weer te rollen zodat het samenklontert, en het daarna door verhitting te dextrineren. Uit één stam kan tot 500 kg zetmeel worden verkregen. Verreweg het grootste deel van het produkt wordt lokaal geconsumeerd. De voornaamste toepassing van de geëxporteerde sago is de appretage van weefsels (appreteren). Kleine hoeveelheden sago van mindere kwaliteit worden verkregen uit de stammen van enige andere palmsoorten. Het in Europa als ‘sago’ voor consumptie verkochte produkt is bereid uit andere zetmeelsoorten (aardappelmeel, tapioca).