Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Rouen

betekenis & definitie

Franse stad, hoofdstad van het dep. SeineMaritime, aan de Seine, 185000 inw. (metropoolgebied: 400000 inw.).

De stad ligt grotendeels aan de rechterzijde van de rivier; de nieuwe woonwijken, de industriewijk (Saint-Séver) en de voornaamste havenbekkens bevinden zich links van de Seine. Veelzijdige industrie: textiel, confectie, hoogovens, petroleumraffinage, scheepswerven, papier, machinebouw, chemicaliën. De autoindustrie (Renault) geeft 12000 mensen werk. Door de nadruk op de zware industrie is de luchten waterverontreiniging groot. Rouen is de zesde haven en voor de binnenvaart de eerste haven van Frankrijk. De vorm van de 17e-eeuwse oude stad kan nog worden nagegaan uit de loop van de boulevards.

Enkele brede straten doorsnijden de stad; daartussen een warnet van bochtige straten en pleinen. Van het hertogelijk kasteel is nog de donjon over (Tour de Jeanne d’Arc, met klein museum). Verder de kerken SaintRomain (17e-18e eeuw) en Saint-Godard (15e eeuw). In de kerk Saint-Laurent (15e eeuw) is het Musée Le Secq des Tournelles ondergebracht (smeedwerk). In het zuiden, in de nabijheid van de Seine, staat de gotische kathedraal Notre-Dame (13e eeuw begonnen, voltooid 1530). Het aartsbisschoppelijk paleis bij de kathedraal dagtekent uit de 15e eeuw.

In de nabijheid staan het geboortehuis van Corneille (thans museum), de kerk Saint-Maclou (15e eeuw) en oude huizen. De abdijkerk Saint-Ouen is een pronkstuk van de Franse architectuur (ca. 130 m hoge toren, 14e-15e eeuw; gebrandschilderde ramen). In de Seine ligt het eiland Lacroix met fabrieken. Op cultureel gebied heeft Rouen o.a. het Musée des Beaux-Arts, het Musée d’Antiquités, een universiteit en een bibliotheek. GESCHIEDENIS

Rouen is de oorspronkelijk Keltische nederzetting Rotomagus en was in de le eeuw v.C. een Romeinse garnizoensplaats. Rouen werd in de 9e eeuw zwaar geteisterd door de Noormannen, was later residentie van de Normandische hertogen en kreeg in 1144 stadsrecht. Ten gevolge van de Normandische verovering door Engeland was Rouen van 1066-1204 en 1414-49 Brits. In 1431 werd Jeanne d’Arc te Rouen verbrand. De stad werd in de 16e eeuw een bolwerk van de hugenoten, die de economische ontwikkeling van de stad bevorderden. De plaats werd in 1685 zwaar gedupeerd door de opheffing van het Edict van Nantes.

Rouen had tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onder geallieerde bombardementen te lijden.

LITT. L’agglomération Rouen-EIbeuf (in: La documentation française, 1974).

< >