m. (g. mv.),
1. vloeibaar of dik-vloeibaar, uit melkbestanddelen zonder water bestaand en ten minste 10 % vet bevattend produkt, waarvan de samenstellende bestanddelen in het vetvrije gedeelte overeenkomen met die van melk;
2. (fig.) het beste, fijnste, uitgelezenste van iets: de is eraf.
Het hoge vetgehalte van room wordt bij de fabrieksmatige bereiding verkregen met behulp van melkcentrifuges. Voor de consumptie onderscheidt men halfroom, koffieroom en slagroom, resp. bevattend ten minste 10 %, 20 % en 35 % vet.
Room wordt als gepasteuriseerd of gesteriliseerd produkt in de handel gebracht. Een speciaal produkt is zure room, die is aangezuurd met melkzuurbacteriën tot een pH van ten hoogste 5. Room is ook grondstof voor de boterbereiding (roomboter). Het vetgehalte varieert dan van 20—45 %, afhankelijk van de gekozen bereidingswijze en de behoefte aan karnemelk. Plastische room is een nogmaals gecentrifugeerd produkt, zodat een vetgehalte wordt verkregen dat ongeveer gelijk is aan dat van boter.
Dit produkt heeft het karakter van room behouden en kan met water of ondermelk worden verdund.