Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Rodium

betekenis & definitie

[Gr. rhodon, roos, vanwege de kleur van vele verbindingen], scheikundig element, symbool Rh.

Rodium is een zilverwit metaal. Het behoort met kobalt en iridium tot de 9A-groep van het periodiek systeem. De meest voorkomende valentie is 3+ met de door het kristalveld gestabiliseerde configuratie van zes 4d-elektronen. Verder zijn van rodium bekend de positieve valenties 1, 2, 4, 5 en 6. Isotopen zijn bekend van atoommassa 97 tot en met 110 waarvan alleen het in de natuur voorkomende Rh (100 %) niet radioactief is. Rodium wordt in kleine hoeveelheden gevonden in platina-ertsen.

Het wordt veel gebruikt als toevoeging aan platina-metaal in ovenwikkelingen, thermokoppels, vliegtuigbougies, smeltkroezen, optische instrumenten, sieraden, waardoor de eigenschappen van het materiaal sterk worden verbeterd. Ook als technisch katalysatormateriaal voor hydrogenerings-en oxidatiereacties is rodium zeer waardevol.

Rodium is in 1803 ontdekt in platina-erts door de Engelse scheikundige W.H.Wollaston. Het metaal wordt gewonnen als bijprodukt van de nikkelen koperraffinage. Rodium wordt niet aangetast door sterke zuren, zelfs niet door koningswater.

< >