Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Riboflavine

betekenis & definitie

v./m./o., (ook: lactoflavine, vitamine B2), vitamine die nodig is voor de groei en een goede conditie van de huid.

Het riboflavine, CI7H20O6N4, is in dierlijke organismen het werkzame bestanddeel van flavoproteïnen die bepaalde oxidatiereacties katalyseren. Het vervult dus een rol bij de celademhaling. De oxidatie van glucose wordt gekatalyseerd door het zgn. gele enzym, waarvan riboflavine een bestanddeel is. De oplossing van riboflavine in water vertoont een geelgroene fluorescentie. Goede bronnen van deze vitamine zijn melk, eieren, gist, groenten, lever en nieren. Riboflavine wordt ook synthetisch bereid uit orthoxyleen, D-ribose en alloxaan. Een tekort aan riboflavine kan aandoeningen teweegbrengen van lippen, tong en mondslijmvlies, huid, ogen en centraal zenuwstelsel.

Vitamine B2 is gevoelig voor direct zonlicht, zodat melk afgeschermd tegen licht moet worden bewaard. Door de riboflavine krijgt de wei, die bij de kaasbereiding overblijft de geelgroene kleur.

< >