Frans eiland in de Indische Oceaan, sinds 1974 overzeese regio, 2510 km2, 476000 inw. Hoofdstad: Saint Denis.
Réunion behoort tot de Maskarenen. Een bergketen doorsnijdt het eiland van noordwest naar zuidoost met een aantal uitlopers en vulkanen, waarvan enkele nog in werking zijn. De kust is door zandbanken moeilijk toegankelijk. Réunion heeft een tropisch klimaat. Van nov. april is het warm en vochtig, van mei-okt. droog en koel. Het eiland wordt af en toe geteisterd door cyclonen.
Saint Denis telt 104000 inw. De steden van het eiland liggen in de smalle kustvlakte. Daarboven, op een hoogte van 750-1200 m, strekken zich de suikerplantages uit (360 km2), daarboven de bossen en daar weer boven de plateaus waar groenten worden gekweekt: maïs, uien, tabak, vanille. Veeteelt omvat rundvee, varkens, geiten en schapen. Tot de importartikelen horen rijst, vlees, farmaceutica, machinerieën, vervoermiddelen en olieprodukten, tot de uitvoerprodukten vooral suiker, rum en etherische oliën. Pointe-des-Galets, Saint Paul, Saint Louis en Saint Pierre zijn de belangrijkste havens.
Van Saint Benoit naar Pointedes-Galets loopt een 127 km lange spoorlijn. De routes nationales hebben een lengte van 340 km. Het eiland wordt bestuurd door een prefect en een Algemene Raad van 36 leden, gekozen volgens algemeen kiesrecht. Er zijn drie afgevaardigden en twee senatoren in het Franse parlement.De bevolking bestaat uit de (vaak sterk vermengde) nakomelingen van negerslaven uit Afrika, contractarbeiders uit Indochina en India, blanken, en immigranten uit Oost-Afrika en Madagascar.
GESCHIEDENIS
Réunion werd in 1513 door de Portugezen ontdekt. In de 17e eeuw werd het door de Fransen gekoloniseerd. In 1946 werd het overzees departement, vanaf 1974 heeft het de status van overzeese regio.
LITT. P.Philip en R.Payet, La Réunion (1956); A. Schezer, Histoire de la Réunion (1965); R.Vailland, La Réunion (1965).