[Lat.], v. (-s),
1. terugkaatsing: totale reflectie, volkomen terugkaatsing; ook oneig. (in deze zin is thans reflex gewoner);
2. wat teruggekaatst is; weerschijn, gloed;
3. beschouwing, overdenking;
4. het zich ‘terugbuigen’ over eigen gedrag.
GEOLOGIE
Reflectie wordt veel toegepast bij seismische exploratiemethoden. De aankomsttijden van de diverse op discontinuïteitsvlakken teruggekaatste golven vormen een indicatie over structurele eigenschappen van de sedimentaire bedekking. OPTICA. Laat men een lichtbundel op het grensvlak van twee stoffen (b.v. glas en lucht) vallen, dan wordt een gedeelte van het licht teruggekaatst, terwijl het andere deel wordt doorgelaten (breking). Is het grensvlak volkomen glad, dan is de teruggekaatste bundel even scherp begrensd als de invallende. Hierbij liggen de invallende straal, de teruggekaatste straal en de lood (de normaal) op het grensvlak in het getroffen punt in een vlaken de invallende straal en de teruggekaatste straal maken gelijke hoeken met de normaal.
Bij de zgn. totale reflectie (breking) wordt al het invallende licht teruggekaatst. Bij een niet loodrecht invallende bundel treedt (gedeeltelijke) polarisatie van invallende en teruggekaatste bundel op (brewsterhoek). Behalve deze zgn. regelmatige reflectie, die bij glad gepolijste grensvlakken optreedt, kent men een diffuse reflectie, die bij ruwere oppervlakken optreedt. Hierbij wordt een smalle invallende bundel min of meer naar alle kanten teruggekaatst ofwel verstrooid. Bij de zgn. volkomen diffuse reflectie wordt het invallende licht gelijkmatig naar alle kanten verstrooid ( Lambert, wet van). Als men een voorwerp ziet, dan wordt het oog getroffen door het aan het voorwerp diffuus verstrooide licht.
Het optreden van kleuren is daaraan te danken dat vele stoffen voor verschillende kleuren een verschillende reflectiecoëfficiënt bezitten. Behalve lichtstralen worden ook andere stralen zoals warmtestralen, radarstralen, geluidsgolven, enz. teruggekaatst. Op de reflectie van geluidsgolven berusten o.m. echo, nagalm en sonar. Ook bij golven in water kan men zeer duidelijk reflectie waarnemen.
PSYCHOLOGIE
De term reflectie (zich terugbuigen over eigen gedrag) wordt hier gebruikt als tegenstelling tot naïef, ondoordacht gedrag. Reflectiviteit geldt in de filosofie als een wezenlijk kenmerk van menselijk gedrag.
Reflectie is vaak de aanzet tot een psychologische probleemstelling, omdat daarmee een structurering van dagelijkse gegevens plaatsvindt tot de vraag naar de interne samenhang van gedrag. In de geschiedenis van de psychologie heeft het reflecteren als methode tot het vinden van verklaringen voor gedrag (introspectie) een belangrijke, maar vaak ongunstige rol gespeeld, ongunstig omdat het vaak ontbrak aan empirische toetsing.
TELECOMMUNICATIE
Bij de zeer korte golven van televisie speelt reflectie een belangrijke rol. Bewust wordt de reflectie gebruikt voor versterking, b.v. door de antenne te voorzien van een reflector. Reflectie kan echter ook nadelig werken. Wanneer een golf van een zender de ontvangantenne behalve direct ook indirect treft, b.v. via gebouwen, dan komt hetzelfde signaal tweemaal aan in de ontvanger, langs verschillende wegen.
Zijn de lengten der wegen verschillend, dan komen de ‘beelden’ met een klein tijdverschil aan en doen de zgn. geestbeelden op het scherm ontstaan. Het beeld wordt vaak dubbel gecontoureerd. Ter voorkoming van reflectie moet de ontvangantenne zo hoog mogelijk geplaatst worden, en zo goed mogelijk gericht zijn.