Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

reddingswezen

betekenis & definitie

o., de gezamenlijke instanties die zich inzetten voor de redding van schipbreukelingen.

Met uitzondering van o.a. de VS, België, Denemarken, Polen en de USSR, waar het reddingswezen door de staat wordt verzorgd, geschiedt dit in de meeste landen door particuliere instellingen waarvan het gros zelfs geen overheidssubsidie geniet. Dit geldt ook voor de twee in Nederland sinds 1824 op dit gebied werkzaam zijnde organisaties: de Koninklijke Noorden Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM) en de even oude Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). De KNZHRM bestrijkt de kust ten noorden van Hoek van Holland, de KZHMRS die vanaf de Belg. kust tot Hoek van Holland. Zij beschikken op een dertigtal stations over o.m. 18 motorreddingboten, 15 motorstrandreddingboten en 20 lijnwerpen wippertoestellen. De bemanningen bestaan grotendeels uit vrijwilligers, alleen de grote motorreddingboten hebben een kern van vast personeel.

Om de vier jaren komen deskundigen op het gebied van het kustreddingswezen van vele landen bijeen om ervaringen uit te wisselen. In 1951 is in Nederland een Opsporingsen Reddingsdienst gevormd om hulp te verlenen aan overlevenden bij luchtvaartongevallen boven zee, tot op een afstand van ca. 60 zeemijl (ca. 110 km) uit de kust. Deze OSRD beschikt over vliegtuigen en snelvarende motorboten van de Koninklijke Marine, en verleent op verzoek ook hulp bij scheepsrampen, b.v. bij het zoeken naar weggedreven sloepen.

De organisatie van het reddingswezen langs de Belg. kust dateert van 1838 en staat onder het beheer van het Bestuur van het Zeewezen en van de Binnenvaart, ressorterend onder het Ministerie van Verkeerswezen. Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort beschikken over een motorreddingboot en een wippertoestel. Uiteraard kunnen nog loodsboten en staatssleepboten voor reddingsacties ingezet worden; bovendien is te Oostende een hoogzee-sleepboot met permanente bemanning gestationeerd. Alle inlichtingen komen binnen op de centrale post van het SRCC (Sea Rescue Coordination Center), dat alle acties leidt en nauw samenwerkt met de Zeemacht en de basis van Koksijde waar hefschroefvliegtuigen voor het reddingswerk gereed staan.

LITT. I.Zeeman e.a., Redders aan de riemen (1977).

< >