Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

radappertisatie

betekenis & definitie

v., bestraling van levensmiddelen met gammastralen.

Door radappertisatie worden alle micro-organismen, inclusief enkele sporevormende bacteriën (o.a. Clostridium botulinum), gedood. Virussen worden door appertisatie wel, maar door radappertisatie niet gedood. In voedingsmiddelen voorkomende enzymen worden door radappertisatie niet geïnactiveerd. De stralingsdosis bedraagt bij radappertisatie bijna 5 Mrad (50 kGy). Deze conserveringsmethode wordt nauwelijks toegepast, wegens het optreden van smaaken geurgebreken en de onzekerheid of daarbij toxische stoffen ontstaan.

Radappertisatie van bepaalde produkten onder extreme omstandigheden (zeer lage temperaturen, anaëroob milieu, laag vochtgehalte) blijkt het optreden van ongewenste kwaliteitsgebreken te voorkomen. Radappertisatie wordt wel toegepast bij bepaalde vleeswaren.

< >