een in Frankrijk ontstane beloning voor kunstenaars tussen de 20-30 jaar, bestaande uit een toelage die hen in staat stelt enige tijd in Rome te studeren en daar hun kunst te ontwikkelen. De in 1664 door de Académie Royale de Peinture et de Sculpture te Parijs ingestelde Prix de Rome maakte het de prijswinnaar mogelijk vier jaar in de Villa Médicis (de Académie de France) te vertoeven.
In 1803 werd door Napoleon I ook een Prix de Rome voor muziek ingesteld.België kent sinds 1925 een Prix de Rome voor beeldende kunsten, terwijl ook de Grote Prijs voor Compositie, een tweejaarlijkse muziekprijs, als zodanig wordt aangeduid.
Nederland heeft sinds 1870 een Prix de Rome voor beeldende kunst in de afdeling monumentale en versierende schilderkunst, beeldhouwkunst, grafische kunst, vrije schilderkunst, vrije beeldhouwkunst en bouwkunst. Op aanbeveling van de Commissie van Toezicht van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten kan de minister jaarlijks aan jonge kunstenaars in een van de genoemde categorieën ereprijzen en een jaargeld toekennen.