Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

personeelsraad

betekenis & definitie

m. (-raden), raad die het personeel tegenover de directie vertegenwoordigt.

In Nederland was de personeelsraad vóór 1950 een veel voorkomende vorm van vertegenwoordiging van werknemers bij bedrijven en instellingen en ook daarna bij bedrijven die geen ondernemingsraad hebben. Over samenstelling en taak ontbraken echter wettelijke voorschriften. De Wet op de Ondernemingsraden van 1950 ging uit van de samenwerkingsgedachte en beoogde in bedrijven van enige omvang in plaats van primair belangenbehartigende werknemersvertegenwoordigingen overlegorganen te creëren. Het falen van het instituut van de ondernemingsraad in zijn oorspronkelijke vorm was de oorzaak dat de personeelsraden in grotere bedrijven nog lange tijd bleven voortbestaan. Na de totstandkoming van de nieuwe Wet op de Ondernemingsraden van 1971 werd het twijfelachtig of er naast deze raden aan personeelsraden behoefte zou bestaan. In 1976 werd een wetsontwerp tot herziening van de Wet op de Ondernemingsraden ingediend, gericht op de verzelfstandiging van de ondernemingsraad in die zin, dat deze van een overlegorgaan zou worden tot een personeelsraad van gekozen leden die de specifieke werknemersbelangen behartigt, en in onderhandeling tegenover de rechtspersoon staat (vertegenwoordigd door de bestuurder) tijdens de overlegvergaderingen. Ook in het in 1978 ingediende nieuwe wetsontwerp terzake is het een en ander gehandhaafd.

In België is de personeelsraad - in overheidsdiensten met tenminste 25 personeelsleden een adviesorgaan voor het verstrekken van advies over alle voorstellen met betrekking tot de rechtspositie van het personeel, de inrichting van de dienst, het werk, de veiligheid, de gezondheid, de verfraaiing van de werkplaatsen enz., geregeld bij KB van 20.

Ook fungeert de personeelsraad als veiligheidscomité. De personeelsraad bestaat uit een voorzitter, die door de bevoegde minister of het beheersorgaan van de dienst benoemd wordt, en uit een aantal personeelsleden, ten dele door de vakorganisaties en ten dele door de minister of het beheer van de dienst benoemd. Daarnaast wordt in particuliere bedrijven en instellingen een met die van de personeelsraad overeenkomende taak vervuld door de ondernemingsraad en het veiligheidscomité. Naast deze organen kan ieder bedrijf evenwel ook een personeelsraad oprichten, waarvan de samenstelling en de taak vrij zijn.

< >