rivier in West-Afrika, 3940 km lang met een stroomgebied van 2092000 km2, bestaat uit drie delen: de Boven-Niger, Sahara-Niger en BenedenNiger. De Boven-Niger (Djoliba) ontspringt op de Konkonante in de Fouta Djalon op de grens van Sierra Leone en de republiek Guinee, stroomt in noordoostelijke richting tot Koulikoro door een nauw dal met stroomversnellingen tussen Bamako en Koulikoro.
Na Koulikoro wordt het dal van de rivier breder. Na Ségou lost zij zich op in verschillende armen en meren (tussen Mopti en Timboektoe; o.a. Debomeer, Faguilinemeer). Waarschijnlijk mondde de Boven-Niger oorspronkelijk in een groot meer, waarvan nog resten over zouden zijn in een klein meer ten westen van Timboektoe. De voornaamste zijrivier is de Bani, die zich bij Mopti met de Niger verenigt. Bij Timboektoe begint de Sahara-Niger (Issa Ber).
Hoewel het aantal eilanden nog groot is, krijgt de Niger hier toch weer het karakter van een rivier. Tot Bourem stroomt de rivier naar het oosten, vervolgens naar het zuidoosten. Bij Say begint de Beneden-Niger (Kouarra) die naar het zuiden stroomt. Links ontvangt hij verschillende grote zijrivieren, o.a. de van Adamaoua komende Benue. Tenslotte stroomt de Niger met een wijde delta (24000 km2) uit in de Golf van Guinee. De bovenloop heeft het meeste water in sept., de benedenloop in sept. en febr.