o., (ook: dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat), het zure natriumzout van koolzuur, NaHC03.
Natriumwaterstofcarbonaat wordt verkregen door het inleiden van koolzuur in een oplossing van soda (Na2C03) en slaat wegens zijn betrekkelijk geringe oplosbaarheid in water neer. Bij 15 °C lost het tot ca. 9 % op. Het is een tussenprodukt bij de sodafabricage volgens het ammoniaksodaproces van Solvay.
Het witte kristallijne poeder smaakt zoutachtig alkalisch; aan de lucht verliest het bij hoge temperatuur een deel van zijn koolzuur. Zowel bij koken van de oplossing als bij droge verhitting blijft tenslotte het normale zout (soda) achter. Natriumwaterstofcarbonaat wordt wegens zijn grote zuiverheid ook wel in plaats van soda toegepast. Met zuren heeft een omzetting plaats, waardoor al het koolzuur vrijkomt (bruispoeder, koolzuurhoudende dranken). Het gemak waarmee het ontwikkelde koolzuur wordt verdreven, maakt de stof ideaal voor het wegnemen van een zure reactie, zonder dat een schadelijke of sterk basische stof nodig is, o.a. bij gebruik als geneesmiddel tegen maagzuur (zuiveringszout), in de keuken (b.v. bij rabarber om suiker te besparen), en in de leerlooierij. Verder wordt het gebruikt in bakpoeders en brandbluspoeders.