Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

Michigan

betekenis & definitie

[Indiaans Michi—guma, groot water], staat in de VS, begrensd door het Bovenmeer, Huronmeer, Canada, Eriemeer, Ohio, Wisconsin en het Michiganmeer, 150780 km2, (2,4 % water), 8875000 inw. (11,2 % negers). Hoofdstad: Lansing.

FYSISCHE GESTELDHEID

Reliëf en afwatering. Michigan bestaat uit twee schiereilanden: Lower Peninsula en Upper Peninsula, met elkaar verbonden door een van de grootste hangbruggen in de VS, de Mackinac Bridge. Lower Peninsula is in het zuiden vlak tot golvend en gaat naar het noorden over in een plateaulandschap. Langs de kust van het Michiganmeer komen duinen voor. Upper Peninsula is in het oosten vlak, met moerassen; het westen is heuvelachtig (Huron en Porcupine Mountains; tot 600 m). De vele rivieren, samen 65000 km lang, met als grootste de Grand, Kalamazoo, Escanaba, Saginaw, hebben voor transport weinig betekenis, maar zijn zeer visrijk. Van de 11000 meren en meertjes zijn Houghton, Torch, Charlevoix, Burt, Mullet en Gogebic de grootste.

Klimaat. De matigende werking van het water van de Grote Meren op het klimaat is duidelijk merkbaar in Zuid-Michigan: Detroit heeft een normaal temperatuur in juli van 23,6 °C, in jan. -2,8 °C, regen 77 cm per jaar, sneeuw 79 cm. Het noorden is veel koeler met strenge winters en veel sneeuw: Sault Sainte Marie in juli 16 °C, in jan. -18 °C, regen 78 cm en sneeuw 255 cm per jaar.

Flora en fauna. Michigan had als oorspronkelijke begroeiing loofwoud in het zuiden, gemengd woud in het midden en op het Upper Peninsula naaldwoud. Door roofbouw is weinig bos overgebleven buiten het nationale park Isle Royale, de vijf nationale wouden en 66 staatsparken. Zij zijn wildrijk, vooral Isle Royale: bever, muskusrat, mink, haas, wezel, vos, prairiewolf, wolf, wasbeer.

BEVOLKING

Vooral na de Tweede Wereldoorlog is de bevolking in aantal sterk toegenomen (1960—70: 13,4 %). Van de bevolking woont 73,8 % in de stad. Er zijn 44 steden boven 25000 inw., 7 boven 100000. De grootste steden zijn Detroit, Grand Rapids, Flint. In de 19e eeuw trok de landbouw veel West-Europeanen, industrialisatie veel Oost-Europeanen en negers. Vele nakomelingen van Nederlanders wonen in Holland (tulpenfeest in mei) en Grand Rapids.

Van de 88 instellingen voor hoger onderwijs zijn de voornaamste:

de Michigan-staatsuniversiteit (1855) te East Lansing, de universiteit van Michigan (1817) te Ann Arbor, de Wayne-staatsuniversiteit (1868) te Detroit, de universiteit van Detroit (1877) te Detroit, verder een aantal technologische instellingen.

ECONOMIE

Michigan heeft door de ligging aan de Grote Meren een 4800 km kustlijn, waaraan vele goede havens zijn gesitueerd. De grootste zijn: Detroit (30 mln. t), Calcite (12,3 mln. t), Escanaba (9,3 mln. t). Belangrijke transportwegverbeteringen waren het Eriekanaal (1825), Sault Sainte Mariekanaal (‘Soo’ Ship Canal) in 1855, Saint Lawrence Seaway (1959) voor internationale verbindingen. Landbouw, veeteelt, visserij. De agrarische produktie bestaat voor meer dan 50 % uit veeteeltprodukten, vooral zuivel. Het aantal agrarische bedrijven neemt af, de bedrijfsgrootte neemt toe.

Voornaamste gewas is maïs, verder tarwe, suikerbieten, bonen, selderij. Het zeeklimaat langs het Michiganmeer maakt tot 50 km landinwaarts fruitteelt mogelijk: kersen, appels, peren. Voorts in het zuiden: kaskomkommers, druiven, pruimen, rabarber. In het noordwesten komen veel bosbessen voor. De zoetwatervisserij is omvangrijk: o.a.: haring, karper, baars, forel, snoek.

Mijnbouw betreft vooral ijzererts (tweede plaats na Minnesota) in Upper Peninsula bij het Bovenmeer, verder petroleum, aardgas, koper, cement, klei, zout, gips, jood, broom, magnesium en kalksteen. Industrie is het voornaamste bestaansmiddel, m.n. de auto-industrie (Detroit is het grootste autoproduktie-centrum ter wereld). Verder; ijzeren staalproduktie, metaalwaren, machinerieën, voedingsmiddelen (meel e.a. graanproducten), chemicaliën, rubberwaren (banden), hout-, papier-, meubelindustrie, petroleum, radio’s en kleding. Industriesteden zijn:

Detroit-Dearborn, Highland Park, Hamtrack, Flint, Pontiac, Lansing, Grand Rapids, Saginaw en Battle Creek.

Toerisme brengt jaarlijks $1500 mln. in. Michigan biedt veel natuurrecreatie: watersport, vissen, jagen, skiën. Het nationale park Isle Royale omvat 200000 ha.

GESCHIEDENIS

Michigan werd het eerst bereisd door Fransen vanuit Canada: Brulé en Nicolet (1634). Ca.1700 kwamen er Franse nederzettingen: missies, forten, pelshandelposten. Na de Zevenjarige Oorlog kwam het gebied in Engelse handen (1763). Na de Vrijheidsoorlog werd het Amerikaans (1783). Het gebied vormde eerst een deel van de Northwest Territories, daarna een deel van Indiana. In 1805 werd het een zelfstandig territorium, in 1837 als staat opgenomen in de VS.

[dr J.D.F.Stachhouwer] LITT. B.Catton, Michigan, a bicentennial hist.(1976).

< >