Amerikaans psycholoog, *1.4. 1908 New York ♱10.6.1970 Californië. Maslow studeerde rechten te New York en psychologie te Madison.
Hij doceerde aan Brandeis University te Waltham. Hij is een van de grondleggers van de →humanistische psychologie. Maslow stelde dat behoeften hiërarchisch geordend zijn: een hogere behoefte komt pas aan bod wanneer de lagere behoeften bevredigd zijn. Hij onderscheidde daarbij vijf niveaus: 1. de behoefte aan slaap, voedsel en warmte;
2. de behoefte aan veiligheid;
3. de behoefte aan liefde en geborgenheid;
4. de behoefte aan status en waardigheid;
5. de behoefte aan zelfontplooiing.
Volgens Maslow maken de lagere zowel als de hogere behoeften deel uit van het onbewuste driftleven van de mens. Zijn ideeën hebben zeer veel weerklank gevonden. De belangrijke verdienste van Maslow is dat hij nieuwe domeinen heeft ontsloten voor psychologische beschouwingen. Een ernstig bezwaar echter is dat zijn theorie over een hiërarchie van behoeften en over de zelf-actualisatie onvoldoende recht doet aan de sociale en culturele context waarin de mens zich ontwikkelt. Werken: Self-actualizing people (1950), Motivation and personality (1954; Ned. vert. 1972), The psychology of Science (1966), Psychologie van het menselijk zijn (1972).
LITT. C.Wilson, Van Freud naar Maslow (1973); P.A.Vroon, Weg met de psychologie (1976).