m. (-s), militair van de zeemacht die in het bijzonder is opgeleid en uitgerust voor het uitvoeren van landingsoperaties en het gevecht te land. In bijna alle marines die over mariniers beschikken zijn deze ondergebracht in een apart korps.
In het bijzonder de VS beschikt over grote mariniersverbanden, die tot de grootte van een divisie zijn georganiseerd.Deze hebben in de Tweede Wereldoorlog een overheersende rol gespeeld in de strijd tegen Japan. Bij de Britse marine treden zij vooral op als commando’s. Detachementen van mariniers dienen voorts aan boord van oorlogsschepen en zijn met bijzondere taken belast, zoals het geven van instructie aan het marinepersoneel in sport, excercitie en gebruik van handvuurwapenen. Mariniers kunnen ook worden opgeleid tot infanterist, kikvorsman, hulpduiker, parachutist en kanonnier. In Nederland werden mariniers vóór 1665 gerekruteerd uit het voetvolk van het staande leger. Op 10.12.1665 kreeg Holland een afzonderlijk ‘regiment de marine’.
In 1814, toen de gehele krijgsmacht werd gereorganiseerd, werd 1 bataljon mariniers opgericht, dat in 1817 werd uitgebreid tot 4 divisies en 1 depot. In de meidagen van 1940 hebben de mariniers zich zeer onderscheiden bij de verdediging van Rotterdam (‘de zwarte duivels’). Het personeel van het korps dat zich na de capitulatie van Nederland in 1940 en van Ned.-Indië in 1942 nog bij de Geallieerden bevond, vormde later de kern waaruit in 1944 en 1945 de Mariniers Brigade werd gevormd. Deze speelde een grote rol bij de politionele acties in Indonesië. Na de soevereiniteitsoverdracht is de sterkte van het Korps Mariniers verminderd en de organisatie gewijzigd. In zelfstandig bataljons- en compagniesverband is de mariniers de taak toegewezen de verdediging te land op zich te nemen in de gebieden waarvan de verdediging aan de Koninklijke Marine is toevertrouwd, m.n. de Antillen.
Voorts beschikt het Korps Mariniers over enkele amfibisch getrainde eenheden voor vredesoperaties ten behoeve van de VN, welke eenheden op verzoek van de volkerenorganisatie onverwijld en waar ook ter wereld kunnen worden ingezet. Deze eenheden worden QPO-compagnieën genoemd, afgeleid van de wapenspreuk van het korps Qua patet orbis (zo wijd de wereld strekt). In België bestaat een beperkt korps marinefuseliers, belast met beveiliging, ontmijning van aangespoelde tuigen en duikopdrachten. Vele opdrachten die in Nederland vervuld worden door de mariniers worden in België uitgevoerd door het regiment paracommando.