(Republic of Maldives), republiek in de Indische Oceaan, die bestaat uit 1196 eilanden, 675 km ten zuidwesten van Sri Lanka, 298 km2, 128 600 inw. Hoofdstad: Malé.
FYSISCHE GESTELDHEID
Van de 1196 eilanden die gegroepeerd zijn in 19 atollen, zijn er 190 bewoond. De eilanden zijn alle opgebouwd uit koraal en koraalzand. Er heerst een equatoriaal klimaat. De meeste eilanden zijn begroeid met kokospalmen.
BEVOLKING
De Maledivers zijn van gemengde afstamming van Dravidische Indiërs, van Singalezen en van Arabieren. Hun godsdienst is de islam. Er wordt Divehi gesproken, een taal die verwant is aan het oude Singalees. Er komt één nieuwsblad uit, Moonlight, eigendom van de president. ECONOMIE. De exportvisserij is de basis van de Maledivische economie.
Zeker de helft van de mannelijke beroepsbevolking is in deze sector werkzaam. In 1975 werd 27 mln. t vis gevangen. De voornaamste vissoorten zijn de tonijn en de bonito. In de landbouw is de produktie van kokosnoten, kopra en kokosolie van belang. Hiervan wordt een deel uitgevoerd, vooral naar Zuid-India. Veel vrouwen zijn werkzaam in de huisnijverheid.
Ze maken weefsels van kokosvezel, verzamelen schelpen voor de export, maken matten en lakken keramiek. De handelsvloot vaart uit naar de havens van Sri Lanka, Birma, India, Pakistan, Singapore en naar enkele havens in het Midden-Oosten. Bij Malé (Hulelé) is een luchthaven in aanleg. Op Gan is een militair vliegveld.
STAATSINRICHTING
In 1968 werd na een volksstemming het sultanaat vervangen door de republikeinse staatsvorm. De grondwet geeft de president grote macht en is gebaseerd op de islam. De wetgevende vergadering bestaat uit 48 leden (40 voor vijf jaar gekozen leden, acht door de president aangewezen). De rechtspraak is gebaseerd op het islamitisch recht. In 1976 volgden 3890 leerlingen lager of voortgezet onderwijs aan de 16 aanwezige scholen.
De munteenheid is de Indiase rupee (Re); de koers was op 1.8.1978:100 Re = f26,= BF 377.
GESCHIEDENIS
Toen in 1518 de Portugezen zich voor slechts tien jaar op de Malediven vestigden, troffen zij er een sultanaat aan onder de ad-Din-dynastie. In de 17e eeuw bezetten de Hollanders de Malediven, in 1785 kwamen de Engelsen. In 1887 werd de eilandengroep officieel een protectoraat. Toen Ceylon in 1948 onafhankelijk werd, werden de Engelse belangen op de Malediven, die tot 1969 officieel de Maldive Islands heetten, vastgelegd. Op 26.7.1965 werden de eilanden onafhankelijk.
Groot-Brittannië behield zijn rechten op de basis van Addu. Op 11.11.1968 werden de Malediven een republiek; Nasir werd, na drie jaar premier te zijn geweest, president. In de loop van zijn presidentstermijn zijn diverse pogingen tot een staatsgreep gemeld. In mrt. 1975 werd premier Zaki door Nasir afgezet en verbannen; 400 mensen werden gearresteerd. Nasir nam zelf het premierschap op zich. In 1976 werd de Britse luchtmachtbasis van Gan ontruimd, hetgeen een klap voor de economie was.
LITT. H.C.P.Bell, History, archeology and epigraphy of the Maldive Islands (1940); I.Eibl-Eibesfeldt, lm Reich der tausend Atolle (1971).