Turkse stad, hoofdstad van de gelijknamige il (prov., 12 313 km2, 515 000 inw.), bij de monding van de Tohmasuyu in de Eufraat, 130 300 inw. Industriestad met fabricage van cement, katoen en suiker; agrarisch marktcentrum.
Malatya had reeds in de oudheid en de middeleeuwen een strategische betekenis. De huidige stad is na 1838 in de nabijheid gebouwd.Malatya wordt vanwege de aangetroffen leeuwenbeelden ook Arslantepe (leeuwenheuvel) genoemd. Met Karkemisj was het sinds de 12e eeuw v.C. een belangrijk Neohettitisch koninkrijk. In Assyrische teksten wordt het Meliddoe genoemd. Het heeft zich na de ondergang van het Hettitische Rijk (ca. 1200 v.C.) vier eeuwen lang met succes verzet tegen inlijving door Oerartoe en Assyrië, tot het uiteindelijk ca.710 v.C. door Sargon II werd veroverd. In Malatya is bij de aanvankelijk Franse, later Italiaanse opgravingen Neohettitisch beeldhouwwerk gevonden, zoals de poortleeuwen, een levensgroot beeld van een koning en verschillende stenen reliëfs met jachtscènes en offerplechtigheden. In Luwish hiërogliefenschrift staan o.a. enkele heersersnamen vermeld: Taras, Soeloemilis, Halpasoeloepis en Maratis. De reliëfs dateren grotendeels uit de 10e en 9e eeuw v.C. en bevinden zich thans in het museum van Ankara.
LITT. E.Akurgal, Remarques stylistiques sur les reliefs de Malatya (1946); W.Orthmann, Untersuchungen zur späthethitischen Kunst (1971).