[Ital. maccheroni], m., deegwarenprodukt verkregen uit ongegist deeg van tarwegriesmeel en tarwebloem, vermengd met water, eventueel keukenzout, lecithine en andere toegelaten bestanddelen.
De grondstoffen worden tot een taai deeg gekneed en daarna door ronde openingen van een matrijs tot holle pijpjes, stengels, repen of andere vormen, zoals schelpen e.d., geperst, die tenslotte zeer geleidelijk gedroogd worden in automatische droogkasten met warme lucht. De gedroogde macaroni mag niet splijten en moet in water kunnen opzwellen zonder uiteen te vallen. Macaroni wordt in ruim water met wat zout gekookt en kan op vele manieren worden opgediend. De beste kwaliteit macaronie wordt van oudsher verkregen uit griesmeel, meel of bloem van harde tarwe (Triticum durum), maar door de grote technologische vooruitgang zijn thans ook van zachtere EG-tarwerassen goede deegwaren als macaroni te produceren. In Italië is macaroni een nationaal voorgerecht.