v. (-s), open verbinding van de maag naar de buikholte, waardoor maaginhoud in de buikholte terecht kan komen en een buikvliesontsteking kan veroorzaken.
De opening in de maagwand ontstaat vrijwel altijd door een zweer in de maagwand, en een enkele keer door een kwaadaardig gezwel of ten gevolge van een ongeval. Is de opening zeer klein en ontstaat zij geleidelijk, dan is de lekkage aanvankelijk zeer gering, druppel voor druppel. Tegen deze langzame lekkage heeft het lichaam een afweermogelijkheid. Het in de buikholte aanwezige grote net (omentum majus) wordt naar de perforatie verplaatst, aangetrokken door de lokale prikkeling van het buikvlies, en dekt de opening in de maag af. Het net verkleeft met de maag en de darmen ter plaatse en zorgt ervoor dat de lekkende maag-darminhoud zich niet verder in de buikholte kan verspreiden. Er bestaat dan een plaatselijke buikvliesontsteking, en men spreekt dan van een gedekte maagperforatie.
De verschijnselen zijn niet alarmerend, en chirurgisch ingrijpen is niet strikt nodig, mits de maag een tijdlang rust wordt gegund. Het verwijderen van de zweer op een later tijdstip is wel aangewezen om herhaling te voorkómen.
Is de maagperforatie van dien aard dat meteen een aanzienlijke hoeveelheid maag-darminhoud door de opening stroomt, dan is er geen tijd voor het afdekken van de maagperforatie door het grote net. Er ontstaat in korte tijd een algemene buikvliesontsteking met zeer heftige verschijnselen. Directe operatie is geboden, waarbij de maagperforatie wordt gesloten (overhecht), of waarbij de maagzweer met een deel van de maag en de twaalfvingerige darm wordt verwijderd (maagresectie).