Franse stad, hoofdstad van het dep. Rhône, aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône, 535000 inw. (het stedelijk agglomeraat ca. 1 mln.).
Lyon omvat een zeer veelzijdige industrie, waarvan de zijde-industrie de oudste is. Thans is er textiel, Lyon. Stadhuis, barok, 1646-65 rayon, nylon, confectie, metaalindustrie (hoogovens), machinebouw (tractoren, vrachtwagens), elektrische en elektronische industrie, chemie en kunststoffenfabricage, voedingsmiddelen, leder-, papieren glasindustrie, bouwmaterialen. Ook als handelsstad heeft Lyon grote betekenis (bankbedrijven, handelshuizen), m.n. ook door zijn grote jaarbeurs. Verkeersknooppunt en luchthaven.Lyon beschikt over een goede rivierhaven met een totale jaarlijkse goederenoverslag van 2,5 mln. t.
Het oudste stadsdeel vindt men op de heuvel Fourvière, op de rechteroever van de Saône, met de basiliek Notre-Dame de Fourvière. In dit stadsdeel vindt men verschillende oude gebouwen (o.a. een Romeins theater en het Hotel de Gadagne met museum). De Saint Jean (12e eeuw, gevel 15e eeuw) staat aan de voet van de heuvel. Eén der oudste kerken van Lyon is de Saint-Paul (12e eeuw). In ouderdom volgen op het reeds genoemde stadsdeel de wijken tussen Rhône en Saône. Hier bevinden zich de kerk Saint Martin d’Ainay (12e eeuw) en de Saint Nizier (15e eeuw).
Ten noorden hiervan het plein des Terreaux met stadhuis (17e eeuw) en Palais Saint Pierre (vroeger benedictijnenabdij), museum met o.a. Romeinse inscripties, beeldhouwwerk, schilderijen. Belangrijk is verder het Palais de la Bourse et du Commerce (19e eeuw) met het Musée des Tissus. Het oude aspect heeft Lyon bewaard in de omgeving van het stadhuis. Het centrum van de stad wordt ingenomen door de Place Bellecour. Links van de Rhône het Paré de la Tête d’Or met in de nabijheid het Musée Guimet (Aziatische kunst
o.a.). De uitbreiding van Lyon gaat m.n. oostwaarts waar steeds meer moderne wijken verrijzen. Lyon is een belangrijk administratief en cultureel centrum. De stad heeft o.a. een grote universiteit en een academie voor wetenschappen. Zetel van een aartsbisschop, primaat van Frankrijk.
GESCHIEDENIS
In 43 v.C. stichtte Munatius Plancus op de heuvel Fourvière een Romeinse kolonie, die later de naam Lugdunum kreeg. Het werd de religieuze hoofdstad van de Galliërs, tevens hoofdstad van de prov. Lugdunensis. De stad kreeg in de 2e eeuw een bisschop (later aartsbisschop), was na de Romeinse tijd resp. Bourgondisch en Frankisch, kwam in 1032 aan het Duitse Rijk.
Lyon stond sinds 1173 onder het bestuur van zijn aartsbisschop en werd begin 14e eeuw Frans. De stad werd een belangrijk handels-en industriecentrum. In 1793 kwam Lyon tijdens de Franse Revolutie in opstand tegen het Conventieregime in Parijs, hetgeen de stad op een zware tuchtiging kwam te staan. In de 19e eeuw waren er herhaaldelijk opstanden, die vooral van de zijdearbeiders uitgingen.