Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

lipase

betekenis & definitie

[Gr. lipos, vet], o., enzym dat de splitsing van vetten in glycerol en vetzuren katalyseert.

Lipase komt op verschillende plaatsen in het lichaam voor. De maaglipase is voornamelijk van betekenis voor jonge zoogdieren, daar deze hoofdzakelijk op in melk geëmulgeerde vetten werkt. De pancreaslipase is het voornaamste vetsplitsende enzym bij volwassen zoogdieren. Deze lipase werkt in op de door de gal geëmulgeerde vetten. Ook in het inwendige organisme komen lipasen voor. De fosfolipasen splitsen de vetten die behoren tot de klasse van -fosfolipiden.

Lipase wordt op technische schaal bereid uit ricinusbonen en toegepast in o.a. wasmiddelen met biologische werking.

Lipase komt van nature in melk voor. Door inslag van lucht en beschadiging van de oppervlaktelaagjes van de melkvetbolletjes tijdens de winning, de bewaring en het transport van melk wordt de lipaseactiviteit vergroot, waardoor de zuurgraad van het vet toeneemt, hetgeen kan leiden tot smaakgebreken als rans en sterk in produkten, bereid uit deze melk. Door de melk vroegtijdig te thermiseren (63 °C gedurende 20 sec.) wordt de lipasewerking aanzienlijk vertraagd.

< >