schiereiland tussen Zwarte Zee en Zee van Azov, tevens oblast, in de SSR Oekraïne (USSR), 27000 km2, 2,1 mln. inw., m.n. Russen en Oekraïners.
Het noorden bestaat uit steppen (teelt van wintertarwe, met tabak, wijn en fruit in de bergdalen). De zuidkust (van het noorden gescheiden door een bergketen) met mediterraan klimaat (badplaatsen als Jalta, geneeskrachtige modderbaden) heeft tabak (de beste van Rusland), wijnen tuinbouw met o.a. citruscultuur. De Krim heeft belangrijke bodemschatten: zout (Perekop), ijzer, aardolie en aardgas.GESCHIEDENIS. In de oudheid werd de Krim bewoond door resp. de Kimmeriërs en de Skythen, terwijl de Grieken er vanaf de 6e eeuw v.C. nederzettingen hadden (Pantikapaion bij Kertsj en Theodosia, thans Feodosia). In de 2e eeuw n.C. werden de Skythen verdreven door de Goten: →Krimgoten. Na de oudheid bleef de Krim Byzantijns, met een lange onderbreking (8e—10e eeuw) van Chazaars gezag. In 1240 werd de Krim Tataars. Toen het Rijk van de Gouden Horde in 1440 uiteenviel, werd de Krim een afzonderlijk khanaat, dat enkele decennia later onder Turks en in 1774 onder Russisch gezag kwam. Het khanaat werd in 1783 door Rusland opgeheven en geannexeerd.
Van 1854—56 vormde de Krim, voornamelijk Sevastopol, het strijdtoneel in de →Krimoorlog. In 1941 veroverden Duits-Roemeense troepen de Krim, maar Sevastopol hield stand tot 1942. In mei 1944 moesten de Duitsers de Krim ontruimen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Krim-Tataren, die voordien autonomie genoten, wegens collaboratie met de Duitsers gedeporteerd. In 1967 werden de Tataren door de regering van de USSR van hun collectieve schuld ontheven, maar zij mochten niet terugkeren. zie afb.
LITT: M.Ebert, Sudrussland im Altertum (herdr.1960); A.W.Fischer, The Russian annexation of the Crimea (1976).