v./m. (mv.), Macrura reptantia, een groepering van schaaldieren uit de tienpootkreeften.
(e) De kreeften zijn vaak grote, economisch belangrijke dieren. De ca. 70 soorten worden in een aantal families ondergebracht. Van de ruim 30 soorten zeekreeften (familie Nephropidae) komen de gewone zeekreeft of hommer, Homarus gammarus (tot 90 cm lang) en de Noorse kreeft, Nephrops norvégiens of langoestine (tot meer dan 20 cm lang) langs de westelijke en zuidelijke kusten van Europa voor; eerstgenoemde was van economisch belang in de Oosterschelde. De rivierkreeften (familie Astacidae) zijn in Nederland en België vertegenwoordigd door de gewone rivierkreeft, Astacus astacus (tot 25 cm lang). In Europa komen nog zes andere soorten van deze familie voor, enkele soorten worden nog gevonden in Noord-Azië en zeer vele in Noord-Amerika. De familie van de zuidelijke zoetwaterkreeften (Parastacidae) komt in een aantal vrij kleine, geïsoleerde en ver uit elkaar liggende gebieden op het zuidelijk halfrond voor (ZuidAmerika, Madagaskar, Irian, Australië en Nieuw Zeeland).
De langoesten (familie Palinuridae) zijn met een 45tal soorten in de tropen en subtropen vertegenwoordigd. Zeer vele zijn van groot economisch belang, zoals Palinurus elephas in de Middellandse Zee, Jasus lalandii in Zuid-Afrika en Palinurus japonicus in Japan. Zij behoren tot de grootste schaaldieren: sommige soorten kunnen tot 60 cm lang worden. De langoesten onderscheiden zich van de zeekreeften en rivierkreeften door het ontbreken van scharen. CULINARIA. Als zeer smakelijk worden de volgende kreeften beschouwd.
Zeekreeft of hommer, met blauwachtig zwart pantser, lange voelsprieten, korte reuksprieten en stevige scharen. Het beste vlees zit in scharen en staartstuk. Het kopborststuk bevat de middendarmklier (‘lever’), voor liefhebbers een delicatesse.
Langoest of hoornkreeft uit zuidelijker zeeën, met roodbruin of bruin pantser, rug gekarteld, geen scharen, maar zeer lange voelsprieten. Meestal groter dan zeekreeft, met naar verhouding meer vlees.
Langoestine of Noorse kreeft, een kleine zeekreeft met niervormige ogen, roze pantser en slanke scharen; uit Noordzee, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan.
Rivierkreeft, een kleine kreeft, die in zoet water leeft en een bruinzwart pantser heeft, dat bij koken rood wordt. In Nederland vrijwel niet, in België (Ardennen) vrij veel gevangen, waar de aantallen zich weer herstellen in waterlopen die niet zijn vervuild.