o., natriumchloride, een kleurloze stof die regulair in kubische kristallen kristalliseert.
(e) Keukenzout, NaCl, heeft een sublimatiepunt van 804 °C. Zeezout kan gewonnen worden in kustplaatsen met weinig regenval en hoge zomertemperatuur (kusten van Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk) en verder ook uit de zoutrijke steppemeren van Zuid-Rusland .Men laat het water in bakken of anderszins verdampen. Aan de kusten van de Witte Zee wordt het zeewater geconcentreerd door uitvriezen en daarna ingedampt. De grootste hoeveelheid keukenzout wordt echter gewonnen door mijnactiviteit. Gedurende verschillende geologische tijdperken zijn er grote pakketten zout afgezet (b.v. in Nederland gedurende de Triasperiode). Het zout wordt gewonnen hetzij als steenzout, hetzij als vacuümzout.
Steenzout wordt gewonnen uit mijnen van zoutafzettingen uit de voormalige Zechsteinzee op diepten tussen 200–1000 m. Vacuümzout wordt verkregen door indampen in vacuüm van zoutoplossingen die ontstaan door het ondergronds oplossen van zout. Keukenzout is een belangrijke grondstof voor directe consumptie in de voeding, als wegenzout en als grondstof in de chemische industrie (elektrolyse tot chloor en natriumhydroxide, produktie van natriumsulfaat en zoutzuur).