Amerikaans politicus, *29.5.1917 Brookline (Massachusetts), ♱(verm. 22. 11.1963 Dallas (Texas); zoon van J.P.→Kennedy. Kennedy studeerde aan Harvard University.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheidde hij zich bij de marine. Van 1945-47 was hij correspondent bij International News Service. In 1946 werd hij lid van het Huis van Afgevaardigden en in 1952 senator van Massachusetts. In 1960 werd hij door de democratische partij gekandideerd voor het presidentschap en versloeg hij tijdens de verkiezingen zijn republikeinse tegenstander, de latere president Richard M.Nixon. Na een aanvankelijke misgreep in de zgn. Cubakwestie (1961), waarbij Kennedy zich liet leiden door inzichten van de →Central Inteiligence Agency, voerde hij een tactvol, maar krachtig beleid in de →Cubacrisis (1962).
Kennedy’s buitenlandse beleid richtte zich vervolgens duidelijk op een ontspanning in de →Koude Oorlog, waardoor hij in de gehele wereld krachtige bijval kreeg. Door het optreden van de Franse president De Gaulle trad echter een zekere verkoeling in de betrekkingen met West-Europa op. In de VS ontmoette Kennedy veel tegenstand, m.n. in zijn strijd voor de gelijkheid van de negers. Zijn programma’s voor verbetering van het sociale beleid en de buitenlandse hulpverlening konden in het Congres geen meerderheid verkrijgen. Toch was Kennedy in staat in de Amerikaanse politiek een begin van een nieuw élan aan te moedigen, mede onder invloed van zijn conceptie aangaande het democratisch leiderschap. De moord op Kennedy in Dallas bleef een uitermate duistere zaak.
De officiële congrescommissie wees in het Warrenrapport Lee Harvey Oswald aan als de enige dader. Oswald werd echter vrij kort na zijn arrestatie eveneens vermoord. Vele getuigen van de Kennedy-moord stierven (sommigen door zelfmoord) onder verdachte omstandigheden. Het vermoeden rees dat achter de moord een complot schuilging.LITT: J.W.McCarthy, Remarkable Kennedies ; H.White, The making of the president 1960; M.Schlesinger jr., The thousand days of J. F.Kennedy (1964); C.Sorenson, The Kennedy legacy (1965); H.Fairlie, The Kennedy promise. The politics of expectation (1973); R.Kennedy, Times to remember (1974); C.Bradlee, Conversations with Kennedy (1975); F.Pakenham Longford, Kennedy (1976); C.M.Brauer, J.F.Kennedy and the second reconstruction (1977).