geprojecteerde verkeersverbinding onder Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Reeds in 1802 werd de gedachte aan zo’n verbinding geopperd door de Franse ingenieur Albert Mathieu en de hele 19e eeuw door werden plannen ontworpen, zonder dat tot verwezenlijking werd overgegaan.
De bezwaren ertegen waren overigens vooral van politieke en strategische aard, m.n. aan Engelse zijde. Zodoende spraken de eventuele technische en/of financiële mogelijkheden en moeilijkheden pas op het tweede plan mee. In 1872 kwam het zelfs tot de oprichting van een Kanaaltunnel Maatschappij. In de 20e eeuw groeide langzamerhand een betere verstandhouding en in 1956 nam de Suez Kanaal Maatschappij, nadat het Suez Kanaal was onteigend, de plannen weer op. In 1964 kwamen de regeringen van Frankrijk en Engeland overeen een spoorwegtunnel tussen Calais en Folkestone aan te leggen, die zou bestaan uit twee buizen van ca. 52 km lang, waarvan 39 km op 50 m onder de zeespiegel. De financiering was rond.
De exploitatie zou bij de overheden blijven. Autovervoer door de tunnel zou met treinen plaatsvinden. De Europese spoorwegen ontwierpen een net van lijnen voor hoge snelheid in aansluiting op de Kanaaltunnel. De werkzaamheden aan de tunnel begonnen, maar eind 1974 werden ze door een politiek besluit van de Britse regering stilgelegd.