Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

Ibn Gabirol

betekenis & definitie

Salomo ben Jehoeda, Spaans-joods filosoof en dichter, ca.1020 Malaga, ♱ca.1070 Valencia. Ibn Gabirol begon op zeer jeugdige leeftijd Hebreeuwse gedichten te schrijven, die door hun lyrische kracht en grote verfijndheid de aandacht trokken.

Zijn religieuze gedichten bleven door de eeuwen heen grote invloed op de Hebreeuwse dichtkunst uitoefenen. Zijn filosofisch gedicht Keter malchoet (De koningskroon) kreeg een vaste plaats in de liturgie van de Grote Verzoendag. Ibn Gabirol schreef tevens een neoplatonisch filosofisch werk in het Arabisch, dat in Latijnse vertaling als Fons vitae (De levensbron) bekend werd en de scholastiek beïnvloedde, maar bij de joden in vergetelheid raakte. Het werd aanvankelijk toegeschreven aan een Arabier die tot het christendom was overgegaan en die Avicebron werd genoemd. In 1846 werd een Hebreeuwse verkorte versie van het werk in de Bibliothèque Nationale te Parijs ontdekt en werd de werkelijke auteur van Fons vitae geïdentificeerd. Uitgave: Verzamelde gedichten, door C.

N.Bialik en J.H.Rawnitzky (3 dln. 1925—29). LiTT. J.Schlanger, La philosophie de Salomon Ibn Gabirol (1968); F.P.Burgebahr, Salomo ibn Gabirol (1970).

< >