Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

hydrogeneren

betekenis & definitie

(heeft gehydrogeneerd), (vero.: hydreren), oorspronkelijk alleen het omzetten van een chemische verbinding in een andere, rijker aan waterstof door het chemisch binden met een of meer moleculen waterstof.

(e)Voorbeelden van hydrogeneren zijn:

1. de vetharding van eetbare plantaardige oliën, maar ook van andere vette oliën zoals visolie, om ze geschikt te maken voor de zeepen smeervetfabricage of om er emulgatoren of dispergeermiddelen uit te bereiden;
2. omzetting van olefinen en van cyclische verzadigde koolwaterstoffen in malkanen;
3. omzetting van aromatische verbindingen in hydro-aromatische, b.v. van benzeen in cyclohexaan;
4. destructieve hydrogenering van koolen koolteerprodukten ter vergroting van het waterstofgehalte en wijziging van de kookgrenzen.

In de aardolie-industrie wordt sedert jaren steeds meer gebruik gemaakt van waterstof voor raffinageprocessen. Ook deze is men hydrogeneringsprocessen blijven noemen, ofschoon ze in afwijking van de eerder genoemde voorbeelden niet op een zuivere waterstofadditie berusten en ook niet op enkelvoudige chemische verbindingen worden toegepast, maar op ingewikkelde mengsels van koolwaterstoffen van diverse structuur en de deze vergezellende stikstofen zwavelverbindingen. De verdergaande ontwikkeling van deze werkwijzen heeft ertoe geleid dat men ze ook door hun namen nader ging karakteriseren: ➝hydrocracking, ➝-hydrodesulfurisatie, ➝hydrofining, ➝hydroforming.

De toenemende behandeling met waterstof heeft een aantal oorzaken:

1. de toeneming van de hoeveelheden verwerkte ruwe olie met een hoog zwavelgehalte, waarvan de zwavel moet worden verwijderd;
2. grote hoeveelheden waterstof ontstaan bij andere raffinageprocessen als bijprodukt waarvoor een toepassing werd gezocht. ➝reformeren. Door de grote vlucht van hydrogeneringsprocessen moet men zelfs langs andere weg waterstof bereiden. Hydrogeneren wordt veel gebruikt voor de raffinage van smeerolie, met drie typen naar toenemende intensiteit van de behandeling: hydrofining, milde hydrotreating en sterke hydrotreating.

< >