Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

Husak

betekenis & definitie

Gustav, Tsjechoslowaaks politicus, *10.1.1913 Dubravka (Slowakije). Husak trad in 1933 toe tot de communistische partij en werd advocaat.

In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij een van de voornaamste leiders van de Slowaakse opstand tegen de Duitse bezetters. Na de oorlog toonde Husak zich als lid van het Centrale Comité van de communistische partij voorstander van een krachtig optreden tegen tegenstanders van het regime. Als Slowaaks nationalist nam hij scherpe maatregelen tegen de Hongaarse minderheid. Wegens zijn streven naar een Tsjechisch-Slowaakse federatie werd hij van 1954 -60 als burgerlijk nationalist gevangengezet. Hij werd in 1963 gerehabiliteerd. Vanaf 1967 werd Husak een van de voornaamste leiders.

In 1968 schaarde hij zich achter partijleider Dubček in diens pogingen tot liberalisering en humanisering van het bewind. In apr. 1968 werd Husak vice-premier en eerste secretaris van de Slowaakse communistische partij. Na de invasie door de landen van het Warschaupact (aug. 1968) ontkende Husak de noodzaak van die inval, maar erkende de geuite bezwaren tegen de politiek van Dubček. Husak slaagde erin de federalisering van staat en partij door te voeren, hoewel een van de oogmerken van de invasie juist was geweest dit te voorkomen. In jan. 1969 werden de afzonderlijke Slowaakse partij en regio een feit. Op 17.3.1969 volgde Husak Dubček als algemeen partijsecretaris op.

Onder zijn leiding volgde Tsjechoslowakije opnieuw de Russische lijn en werden vele door Dubček verworvenheden teniet gedaan, hoewel zijn bewind geen terugkeer betekende naar de stalinistische methoden van het Novotny-tijdperk. Op 27.werd Husak tot president van Tsjechoslowakije gekozen. Hij volgde daarmee Svoboda op, maar bleef tevens partijleider.

< >