Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

hittebescherming

betekenis & definitie

v. (-en), de maatregelen tegen overlast door hitte.

(e) In de industrie komen situaties voor waarbij het menselijke lichaam wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden warmte. De maatregelen daartegen hangen sterk af van de aard van de warmtebelasting. Soms zal de belasting vanuit alle richtingen op de mens afkomen; dit is doorgaans het geval als er hoge luchttemperaturen heersen. Daarnaast zijn er de gevallen dat door bepaalde, in afmeting beperkte, warmtebronnen met een hoge temperatuur grote hoeveelheden stralingswarmte afgegeven worden, die de mens maar zeer plaatselijk bereiken.

Het grootste deel van de opgewekte warmte moet worden afgevoerd door convectie en door straling. Dit kan niet als de omgevingstemperatuur oploopt. Bij onvoldoende afkoeling door verdamping van transpiratie, gaat op den duur de lichaamstemperatuur oplopen, wat tot overbelasting leidt.

Bij het verrichten van arbeid (en zeker van zware arbeid) in een warme omgeving moeten derhalve de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen. In de eerste plaats dient men het lichaam te acclimatiseren. Daartoe is een periode van ca. 2 weken nodig, waarna precies dient te worden nagegaan hoe zwaar de belasting is en hoever de toelaatbaarheid van de werkomstandigheden gaat.

Het niveau van het klimaat in de werkruimte wordt gekarakteriseerd door de waarden van de temperatuur, de vochtigheid en de snelheid van de lucht alsmede van de stralingstemperatuur of van de straling overgebracht op het menselijk lichaam. De lichamelijke toestand wordt in eerste instantie aangegeven door de polsfrequentie, de (inwendige) lichaamstemperatuur en de zweetverdamping. Indien mogelijk dienen in de werkruimte vrijkomende warmtehoeveelheden zo dicht mogelijk bij de bron te worden afgevoerd. Vooral bij sterke eenzijdige bestraling kan een aantal beschermingsmaatregelen getroffen worden:

1. De straling beperken door de oppervlakte-geaardheid van de bron een juiste structuur te geven, m.n. het aanbrengen van een aluminiumbekleding op ovens;
2. het plaatsen van schermen, tussen bron en mens, waarbij ook weer aluminium nuttig kan zijn;
3. toepassing van reflecterende beschermingskleding. Aluminium heeft een oppervlakte-geaardheid die warmtestralen reflecteert. Straling wordt dus niet opgenomen.

< >