Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

havermout

betekenis & definitie

m., de gepelde, gestoomde en daarna geplette haverkorrel.

(e) Om te voorkomen dat de havermout een bittere smaak krijgt, wordt de haverkorrel vóór het pellen verhit en gedroogd (het darren). Het pellen geschiedt door horizontaal draaiende stenen, het pletten door walsen. Bij pletten van de gehele gepelde korrel (havergort of -grutten) ontstaat de normaal kokende (luie) havermout. Worden de grutten vóór het stomen en pletten geknipt, dan ontstaat vlugkokende havermout. Hoewel havermout een hoge voedingswaarde heeft, vindt het steeds minder aftrek. Behalve de havermout voor menselijke consumptie (10—12 mln. kg per jaar, waarvan het overgrote deel wordt geëxporteerd) produceren de havermoutfabrieken in Nederland een ca. even grote hoeveelheid voerhaverprodukten.

Voor België bedraagt de consumptie van havermout 2—4 mln. kg per jaar. Nederland importeert ca. 60 % van de benodigde haver en België ca. 14 %. haver. Tabel 1. en Nederland Areaalgrootte in België jaar areaal België Nederland km2 km2

1950 1750 1390
1960 1410 1150
1970 728 555
1975 703 340

havermout. Gemiddelde consumptie periode consumptie Nederland België S g , hoofd-jaar) hoofd-jaar)

1956-65 650 160
1966-68 440 120
1972-74 210 140

.

< >