v. (-en), in België bijzondere huurovereenkomst, die uitsluitend betrekking heeft op onroerend goed (of gedeelte daarvan), hoofdzakelijk bestemd voor de (onder)huurder tot het drijven van een kleinhandel of tot de bedrijvigheid van een ambachtsman die rechtstreeks met het publiek handelt.
(e) De handelshuurovereenkomst dient, uitdrukkelijk of stilzwijgend, bij de ingenottreding van de huurder, ofwel bij uitdrukkelijke overeenkomst in de loop der huurovereenkomst, te worden bedongen. Zij wordt geregeld door de wet van 30.4.1951, laatstelijk gewijzigd op 27.3.1970, die de wet van 30. 5.193l’vervangen heeft. Bepaalde categorieën handelshuurovereenkomst zijn echter uitgesloten, o.m. die welke, wegens aard of bestemming van het goed of de gebruiken, normaal aangegaan worden voor minder dan één jaar, alsook die welke onroerende goederen betreffen, die van grondbelasting zijn vrijgesteld of met gering kadastraal inkomen. Minimum duur van de handelshuurovereenkomst is principieel negen jaar, behoudens uitzonderingen door de wet bepaald.
Bij het sluiten van een handelshuurovereenkomst wordt de huurprijs door partijen naar goeddunken bepaald; dit beginsel geldt ook bij hernieuwing. Indien geen overeenstemming kan worden bereikt, dient de huurprijs door de rechter naar billijkheid te worden vastgelegd. Bij het verstrijken van elke driejaarlijkse tijdspanne hebben beide partijen recht om herziening van de huurprijs aan te vragen, onder voorwaarde dat zij bewijzen dat, op grond van nieuwe omstandigheden, de normale huurwaarde ten minste 15 % hoger of lager ligt dan de in de overeenkomst bedongen, of ter gelegenheid van de laatste herziening vastgelegde huurprijs. De wet regelt eveneens het recht van de huurder tot het verrichten van nuttige verbouwingswerken met het oog op de koophandel; daartoe voorziet de wet een bijzondere procedure, waarborgen voor de verhuurder, en een bijzondere regeling bij het einde van de huur.
Bij het eindigen van termijn der handelshuurovereenkomst heeft de huurder, boven alle anderen, voorkeurrecht tot het verkrijgen van een eerste hernieuwing (ten minste voor negen jaar), bij het eindigen van deze termijn kan de huurder een tweede hernieuwing aanvragen (idem). Dit recht op hernieuwing is echter beperkt tot het doel dezelfde handel voort te zetten. De verhuurder kan vernieuwing weigeren, doch onder streng gestelde voorwaarden en alleen wegens de door de wet opgesomde redenen. Alle geschillen betreffende handelshuurovereenkomst ressorteren onder de bijzondere bevoegdheid van de vrederechter.