Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

gezondheidsstatistiek

betekenis & definitie

v. (-en), getalmatige gegevens over variaties in de gezondheidstoestand en over medische zorg en gezondheidszorg.

(e) Een algemeen aanvaarde definitie van de gezondheidsstatistiek bestaat niet, ook de afgrenzing ten opzichte van de ➝bevolkingsstatistiek is vaag. De categorie van statistieken betreffende de gezondheidstoestand geeft kwantitatieve informatie over:

1. vóórkomen van lichamelijke ziekten, psychische stoornissen, letsels en gebreken;
2. verzuim en verminderde validiteit door onder 1. genoemde afwijkingen;
3. sterfte idem.

Statistieken over medische zorg en gezondheidszorg hebben betrekking op:

1. preventieve zorg, gericht op behoud van lichamelijke en geestelijke gezondheid;
2. curatieve zorg, gericht op herstel daarvan;
3. zorg betreffende materiële milieuhygiëne (b.v. water, bodem, lucht);
4. zorg gericht op maatschappelijke milieu-omstandigheden, van rechtstreeks belang voor de gezondheid (b.v. ➝gezondheidsvoorlichting en -opvoeding);
5. het functioneren van voor de gezondheidszorg onmisbare activiteiten, die echter zelf niet als zorg zijn te beschouwen (b.v. opleiding, personeelsvoorziening, wetenschappelijk onderzoek).

In Nederland houdt zich met de materie bezig o.a. de Nationale Commissie voor Gezondheidsstatistieken, een permanente commissie van de ➝Gezondheidsraad. De belangrijkste instanties die gegevens op het gebied van de gezondheidsstatistiek verzamelen en publiceren, zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Geneeskundige Hoofdinspectie voor de Volksgezondheid en de Stichting Medische Registratie.

De gezondheidsstatistiek wordt in België opgesteld en gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (nis) dat ressorteert onder het Ministerie voor Economische Zaken. De gegevens worden aan het n i s verstrekt door een dienst van het Ministerie van Volksgezondheid, die zich zoals in Nederland afstemt op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

< >